Goran Kosanovic :: 2002 http://gorankosanovic.net/izlozbe/2002/rss.html sr http://gorankosanovic.net/img/logo.png Goran Kosanovic :: 2002 http://gorankosanovic.net/izlozbe/2002/rss.html LP http://gorankosanovic.net/izlozbe/2002/38/lp.html I love Rock & Roll. Proslavljajuci 40. Godina od osnivanja grupe Rollingstones, umetnik Goran Kosanovic je u prostoru Salona MSU u Beogradu, ovaj jubilej popularne rok grupe obelezio svojom novom izlozbom pod nazivom LP. ]]> Nastavljajuci tamo gde je stao sa izlzbom Maxi single koju je mogla da vidi publika u Ljubljani(Slovenija), Kosanovic nam je predstavio I nove radove: 4 X Rollingstones I Legalize koji sa radovima sa izlozbe Maxi single: Some Girls, Rage against the mashine, Peskir I U cast Rasa Majera.U predgovoru za catalog sa izlozbe Maxi single likovni kriticar Jovan Despotovic kaze: U osnovi ovih radova stoji modifikovani postupak slikanja sa, u klajnovski modro, obojenim ženskim telima koja je taj umetnik otiskivao na svojim platnima. Kosanović pak opcrtava tela nagih devojaka koje na natronima ostavljaju tragove samo svojih najerotičnijih mesta ali imaju jedinstvene obrise likova. Ova igra indivualne seksulanosti sa poništenim identitetom (ujednačenim fizionomijama) pokazuje da je Goran Kosanović i nadalje samo potpuno opušteni, nepretenciozni pop-kulturni aktivista kome vlastito slikarstvo na sreću nije cilj već narativ – govor o svom vremenu i mestu na koje ga je kob sudbine dovelo sa jasnim (stvaralačkim) znacima nepristajanja. Isti usud ga i vodi ovim krivudavim i skokovitim putem: sledeće poglavlje ove njegove knjige zasigurno će se razlikovati od svih dosadašnjih. A u tim stalnim promenama, sasvim izvesno, nalazi se najlepše i najuzbudljivije mesto nove umetnosti. 

Slobodan Jovanovic

 

]]>
Tue, 16 Jul 2002 20:01:00 +0100 2002 http://gorankosanovic.net/izlozbe/2002/38/lp.html
Touch http://gorankosanovic.net/izlozbe/2002/36/touch.html Tokom aprila (15–28) u Galeriji Zvono održana je izložba Touch Gorana Kosanovića. Fotografije/slike i objekti predstavljeni na izložbi svojevrsna su posveta Radomiru Damnjanoviću Damnjanu i vremenu u kojem je njegovo delo nastajalo. Ovi radovi vizualizuju Kosanovićev stav da umetnik svojim radom, uz vođstvo i pomoć savremenog ideatora, otvara mogućnosti nove interpretacije ideatorovog umetničkog opusa. ]]> U saradnji s maketarom Ivanom Stefanovićem, na dva objekta istog naziva – Pogled sa izložbe – Kosanović dvojako uspostavlja kontakt s Damnjanom. Na prvoj maketi, prikazanoj prvi put prošle godine na izložbi Bioskop: Andy Warhol, predstavljena je Kosanović-figurina koja "šalje srce" Damnjan-objektu – mimično uspostavljanje kontakta s Damnjanom i njegovim delom. Drugi Pogled sa izložbe prikazuje Damnjanov performans u Studentskom kulturnom centru u Beogradu 1988. godine, na kojem je Damnjan, ređajući voće i povrće na platno, stvarao morandijevsku "mrtvu prirodu". Zamrzavanje "kultnog" ikoničnog trenutka, karakteristično za proslavljanje Božića u katoličkim zemljama, pokreće pitanje savremene idolatrije, tj. koliko se u pop kulturi može reciklirati jedno umetničko delo koje negira dostignuća moderne na polju žanra mrtve prirode.

U doba renesanse, manirizma i baroka u Italiji je postojala institucija ideatora, čoveka koji je osmišljavao concetto (koncept), po kojem su dalje radili umetnici. Ideator je bio duhovni tvorac slika, visokoobrazovana ličnost koja je poznavala višeznačne hrišćanske i antičke tekstove. Na ovoj izložbi Damnjan nastupa kao savremeni ideator – sopstvenu umetničku tradiciju ustupa novom tumačenju. Okosnica concettoa formirana je pre četvrt veka radom Ničeg suvišnog u ljudskom duhu i postavljanjem pitanja slika/fotografija i pitanja autoportret/portret. Odgovore na ova pitanja Kosanović nudi uz nesebičnu pomoć ideatora. Pitanje autoportret/portret sada se zaoštrava uvođenjem još jednog umetnika koji ravnopravno učestvuje u izradi kompjuterski obrađenih fotografija/slika. Posmatrač je u nedoumici: Ko je koga oslikao? Ko je fotografisao ta lica? Šta je Damnjanov portret, a šta autoportret? Šta je Kosanovićev portret, a šta autoportret?

Srce je jedan od Kosanovićevih lajtmotiva. Među mrtvim prirodama na objektu posvećenom Damnjanu ima rasečenih lubenica – vidi se srce lubenice; na staklu objekta sa Kosanović-figurinom nalaze se slike broda sa tri srca, jedna velika polovina srca... Optimizam kojim zrači ovakvo uspostavljanje veze između dva umetnika sugeriše njihov prijateljski, mada ne nužno i prisan odnos. Ovaj odnos je uspostavljen i nemim razgovorom njihovih portreta/autoportreta pozicioniranih na suprotne strane galerije – portreta, kao i dodirom ruku – fizički odnos – u okviru rada na naspramnom zidu galerije. Tako se, pored treće, uvodi i četvrta, vremenska dimenzija u prezentaciju radova, karakteristična za Kosanovićev kratkotrajni opus. Isto možemo primetiti i u objektima Pogled sa izložbe, gde je vreme zaustavljeno, a figurine kao da jedva čekaju da nastave svoje radnje, da nam kažu zašto im je "srce tako veliko".

Izložbom Touch Kosanović razmatra pitanja stvaranja, prezentacije i manipulacije umetničkim radom, kao i pitanje predstave koju imamo o sebi i/ili predstave koju imamo o svojim prijateljima. Njegovi odgovori su aktuelni, istorični i nadasve nepretenciozni. Time on potvrđuje Damnjanovu konstataciju da "nema ničeg suvišnog u ljudskom duhu" – i to u trenutku kada ovu sintagmu treba što više puta ponavljati.

Slobodan Petrovic

]]>
Sat, 13 Apr 2002 20:27:00 +0100 2002 http://gorankosanovic.net/izlozbe/2002/36/touch.html